InloggenVraag een demo aan

Videoreflectie: voor meer kwaliteit in het onderwijs

De kans is groot dat óók jouw school of kinderdagverblijf bezig is met professionalisering. Door continu te investeren in de ontwikkeling van leerkrachten en pedagogisch medewerkers, verhoog je de kwaliteit van je onderwijs. Videoreflectie is een tool die bijdraagt aan de professionalisering van leerkrachten en pedagogische medewerkers. Maar hoe werkt het precies en wat zijn de voordelen van videoreflectie? Dat leggen we je uit in deze blog.

IRIS_Connect_-_videoreflectie_voor_meer_kwaliteit

Video is een krachtig leermiddel. Doordat leerkrachten en pedagogisch medewerkers zichzelf terugzien op bewegend beeld, krijgen zij meer inzicht in hun manier van lesgeven, hun bewuste én onbewuste gedrag en hoe zij omgaan met situaties. Dit kan confronterend zijn, maar het houdt hen vooral een waardevolle spiegel voor. Door te reflecteren op de eigen manier van werken, ontdekken zij dingen over zichzelf die anders niet gesignaleerd worden. Het is niet voor niets dat men videoreflectie steeds meer toepast om de kwaliteit van lesgeven te vergroten.

Hoe werkt videoreflectie?

Videoreflectie toepassen is niet moeilijk. Je hebt een apparaat nodig om een video-opname te maken, zoals jouw eigen smartphone of de iPad van school. Het advies is om niet met de camera-app op het device aan de slag te gaan. Een belangrijke voorwaarde voor het inzetten van videoreflectie is namelijk dat het binnen een veilige en vertrouwde omgeving gebeurt, waarbij de leerkracht altijd eigenaar is (en blijft!) van het materiaal. Dit noemen we ook wel videoveiligheid. Een videotool zoals IRIS Connect zorgt ervoor dat het opnemen van video’s in een veilige en afgeschermde omgeving gebeurt.

Waarom videoreflectie?

Het inzetten van videoreflectie in de klas of op het kinderdagverblijf heeft tal van voordelen. Door middel van reflectie en effectieve feedback op de eigen les ontwikkelt de vakbekwaamheid van leerkrachten en pedagogisch medewerkers zich continu. Hierdoor draagt videoreflectie bij aan de professionalisering van het onderwijs. Maar er zijn nog meer voordelen ten opzichte van andere vormen van feedback geven. Er is geen buitenstaander nodig om de les of werkdag te observeren, waardoor de leerkracht of pedagogisch medewerker niet wordt afgeleid en de handelingen authentiek blijven.

Leerkrachten leren van zichzelf én elkaar

Kiest de leerkracht of pedagogisch medewerker ervoor om de beelden te delen met collega’s, dan ontstaat een leven lang leren-cultuur. Leerkrachten en PM-ers leren van elkaar door feedback te geven en te ontvangen, maar doen ook inspiratie op door het inzicht dat zij krijgen in elkaars manier van lesgeven.

Aan de slag met video in de klas?

IRIS Connect is een tool waarmee je op een veilige en vertrouwde manier videoreflectie kunt toepassen in de klas of op het kinderdagverblijf. De gemaakte video’s worden opgeslagen in een afgeschermde omgeving, waarbij het eigenaarschap altijd bij de leerkracht ligt. De leerkracht of PM-er bepaalt zelf óf en welk gedeelte van de les hij of zij wil delen. Ook biedt het systeem diverse tools om leerkrachten en pedagogisch medewerkers te helpen bij het ontvangen én geven van feedback. Hiermee draagt IRIS Connect bij aan de professionalisering van het onderwijs.

Benieuwd naar IRIS Connect?

Vraag een demo aan, het is gratis.

Volg ons op social media:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het onderwijsveld. Je kunt je op ieder gewenst moment afmelden.
Aanmelden nieuwsbrief
crossmenuarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram