InloggenVraag een demo aan

De kracht van videocoaching bij kinderdagopvang De Kleine Buddha

De kracht van videocoaching bij kinderdagopvang De Kleine Buddha

In de wereld van kinderopvang neemt het belang van continue ontwikkeling en kwaliteitsverbetering een centrale plaats in. Bij kinderdagopvang De Kleine Buddha heeft pedagogisch coach en leidinggevende Ebony Janssen een innovatieve manier gevonden om haar team te ondersteunen zonder de druk van traditionele observaties. Met zeventien jaar ervaring onder haar riem zag Ebony de noodzaak voor een alternatieve coachingmethode die minder intimiderend zou zijn voor haar team.

De oplossing kwam in de vorm van een e-mail van IRIS Connect, een tool die videocoaching mogelijk maakt. "Wij wilden het observeren meer bij het interieur laten horen," legt Ebony uit. "Zodra ik fysiek observeer op de groep, gaan de meiden anders werken. Dat blijft namelijk spannend." Door de inzet van iPads die op onopvallende wijze de dagelijkse interacties vastleggen, wordt de natuurlijke dynamiek minder verstoord. "De iPads worden op den duur ‘vergeten’, mede doordat de schermen een zwart beeld tonen."

Het proces en de voordelen
De implementatie van videocoaching is bedoeld om de medewerkers in hun professionele ontwikkeling te ondersteunen. "Bij de komst van IRIS Connect wisten sommigen niet wat zij konden verwachten. Na de eerste keer filmen heeft iedereen er positief op gereageerd," deelt Ebony. De aanpak helpt ook om beleidsnaleving te verzekeren en biedt een visueel middel voor beleidsmakers om inzicht te krijgen in de praktijk.

Een belangrijk voordeel dat Ebony benadrukt, is het bevorderen van zelfinzicht: "De beelden zorgen ook voor een stuk zelfinzicht. Het kan spannend zijn om jezelf terug te zien op beeld, maar de meiden in het team vertellen mij dat zij het fijn vinden om hun eigen handelen te bekijken. Dit proces is van invloed op hun kwaliteit, en daarbij ook op de ontwikkeling van de kinderen."

Videocoaching in de praktijk: ondersteuning van kinderen en ouders
Niet alleen de medewerkers hebben baat bij deze technologie. Videocoaching speelt ook een rol bij het ondersteunen van de kinderen zelf. "Af en toe zetten wij vraagtekens bij situaties van kinderen. Bijvoorbeeld, zodra wij vermoeden dat een kind een spraak-achterstand heeft," legt Ebony uit. "De opnames bieden een concrete basis voor gesprekken met ouders en kunnen hen motiveren om professionele hulp te zoeken indien nodig. Het filmen van deze situaties wordt uiteraard van te voren besproken en overlegd met de ouders.”

Ebony sluit af met een reflectie op de impact van videocoaching: "Ik ben blij dat het coachen niet meer geforceerd voelt. De technologie heeft geholpen een cultuur van openheid en zelfreflectie te bevorderen, wat cruciaal is voor zowel persoonlijke als professionele groei. "Het is ontzettend waardevol om jezelf terug te zien en je bewust te worden van je eigen werkwijze."

Benieuwd naar IRIS Connect?

Vraag een demo aan, het is gratis.

Volg ons op social media:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het onderwijsveld. Je kunt je op ieder gewenst moment afmelden.
Aanmelden nieuwsbrief
crossmenuarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram