Jeroen vertelt: waarom IRIS Connect?
“Ik vind het belangrijk dat wij vaak kunnen kijken naar een student. Eerder zagen wij de studenten één, soms twee keer per stageperiode. Nu kunnen wij ze vaker zien."
Hogeschool ArtEZ maakt al meer dan vijf jaar gebruik van IRIS Connect. Zij gebruiken het ter begeleiding van studenten tijdens hun stageperiode. Dit doen zij op twee locaties: Zwolle en Enschede. Jeroen Katier, Hoofd opleiding Docent Muziek aan het conservatorium ArtEZ in Enschede, vertelt waarom zij voor IRIS Connect hebben gekozen.
“We hebben een intensief programma met ongelooflijk veel stageplekken op basisscholen, voortgezet onderwijs en het buitenschoolse werkveld. We waren niet in staat om studenten meerdere keren op één stageplek te bezoeken. Hierdoor gebeurde dit meestal één keer. Dit was ook aardig arbeidsintensief als je kijkt naar de reistijd en voorbereiding. Ik vroeg mij af: is er niet een manier om online mee te kijken óf een
opname te ontvangen van de les? IRIS Connect sloot hier prachtig op aan.”
Reistijd en kosten
Volgens Jeroen is het inefficiënt om één begeleider naar verschillende scholen te sturen. “Jaarlijks moeten er 70 studenten worden bezocht tijdens hun stageperiode”, vertelt hij. “Aan een stagebezoek zijn wij vaak zes uur kwijt. Hierdoor kan een stagebegeleider maar één school per dag bezoeken. Onze leerlingen gaan in duo’s of trio’s op stage. Als ik een groep heb van vijftien studenten, ben ik zeven dagen bezig om alle stageduo’s te beoordelen. En dan heb ik ze allemaal maar één keer gezien! Eerder zagen wij de studenten één, soms twee keer per stageperiode. Nu hebben wij de mogelijkheid ze vaker te zien.”
“Met het gebruik van IRIS Connect gaat het dus niet alleen om tijdbesparing, maar ook om kostenbesparing. De leerkracht is geen tijd kwijt aan reizen en kan op zijn of haar eigen moment terugkijken naar een les”, aldus Jeroen.
Ook is de doorspoelfunctie een fijne feature. Een les van vijftig minuten, kost hierdoor niet altijd 50 minuten beoordelingstijd.”
Eerlijker beeld
“Ik vind het belangrijk dat wij vaak kunnen kijken naar een student”, aldus Jeroen. “Ik wil niet dat het eindgesprek van een stageperiode gebaseerd wordt op maar één lesbezoek vanuit de opleiding. Dat is een momentopname. Stel je voor: een student zit niet lekker in zijn vel, mist de bus en zit het eerste uur van slag op school. Als ik op basis van die dag beoordeeld zou worden, zou ik dat niet ‘fair’ vinden.”
Kwaliteit
Omdat Jeroen van die momentopnames af is, kunnen zij nu de ontwikkeling van een student beter monitoren en begeleiden, waardoor de kwaliteit verbetert. Ook vind hij het eerlijker dat studenten zelf terug kunnen kijken op een situatie. “Iedereen beleeft of onthoudt een situatie anders. De eenzijdige kijk vind ik kwalijk. En deze is nu verdwenen, omdat studenten nu ook terug kunnen kijken op een situatie. Een levenséchte situatie. En deze samen kunnen bespreken. De combinatie van fysiek en IRIS Connect werkt voor Jeroen perfect. “Eén keer per week zitten de vakstudenten fysiek bij elkaar en leggen een opname van een lessituatie voor. Het gaat vaak om situaties waar iedereen van leert. Eén student heeft wat meegemaakt, waar vijftien studenten van leren.”
Toekomst
“IRIS Connect heeft mij aan het denken gezet over hoe wij onze opleiding nog meer online kunnen gaan verzorgen”, aldus Jeroen. Sommige studenten komen uit Tilburg of Maastricht. IRIS Connect geeft deze studenten de mogelijkheid om een stageplek te zoeken bij hen in de buurt.” De functionaliteit van IRIS Connect heeft Jeroen gekoppeld aan verschillende lessen. “We zorgen dat de studenten het systeem zó goed kennen dat zij, wanneer zij aan het werk gaan, hopelijk zeggen: “hey, dat systeem dat wij gebruikten op het conservatorium, dat zouden wij hier ook moeten hebben!”.
En wij hopen natuurlijk niks minder, Jeroen!
Ben jij benieuwd wat IRIS Connect voor jouw onderwijspraktijk kan betekenen op gebied van kwaliteit en begeleidingstijd? We bespreken graag de mogelijkheden of geven je een kijkje binnen het platform. Laat ons je voorkeur weten via het contactformulier!