InloggenVraag een demo aan

Kinderopvang KindeRdam

De Rotterdamse kinderopvanghouder KindeRdam en het Nederlandse Jeugdinstituut zijn in 2016 gestart met de ontwikkeling van een zelfevaluatie-monitor voor de kinderopvangsector: Pedagogische praktijk in Beeld (PiB). Dit geeft inzicht in de pedagogische kwaliteit in de uitvoering. Bij het in beeld brengen hiervan gaat IRIS Connect een grote rol spelen . Simon Hay, pedagoog in de kinderopvang en mede-ontwikkelaar PiB, vertelt ons er meer over.

Pedagogische praktijk in Beeld

Simon heeft al ruim 20 jaar werkervaring in de kinderopvang, eerst als pedagogisch medewerker, later als manager en nu als pedagoog. Waar hij in het begin vooral intern werkte aan het schrijven van beleid, werkt hij nu daarnaast ook aan externe vraagstukken. Zo is hij bezig met de ontwikkeling van een zelfevaluatie instrument voor kinderopvang van 0-12 jaar: Pedagogische praktijk in Beeld (PiB). PiB is een zelfevaluatie instrument gebaseerd op het observatie instrument van de GGD-inspectie en wetenschappelijk onderzoek. Hiermee kan je zelf een meetlat langs de praktijk leggen om te kijken wat er goed gaat en wat er eventueel beter kan.

Kinderdagopvang: waar de ontwikkeling van kinderen start

Steeds meer ouders maken gebruik van een kinderdagopvang. Volgens Simon is de kijk op kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang veranderd in de loop van de tijd: “Eerst werden wij gezien als middel zodat de ouders konden werken, maar nu wordt kinderopvang ook gezien als een plek waar hun kind zich kan ontwikkelen. Kinderen starten hier met leren en onderzoek wijst uit dat kinderen in de eerste twee jaar van hun leven meer leren dan ooit daarna”.

Nu er meer ogen gericht staan op kinderopvang, wordt het scherp in de gaten houden van de kwaliteit steeds belangrijker. Naast de wet IKK doet Simon er ook alles aan om de kwaliteit binnen KindeRdam te verhogen. “Naast pedagogisch medewerkers ondersteun ik ook de pedagogisch coaches. Ik kijk met de pedagogisch medewerkers naar de beelden, wat gaat goed en wat kan er beter”, zegt Simon. Dit gebeurt zowel individueel als op groepsniveau, waardoor Simon de praktijk beter in beeld weet te brengen: “De informatie die je verzamelt op groepsniveau, kun je samenvatten en vergelijken op locatieniveau, wijkniveau en ook op organisatieniveau. Hiermee kun je vervolgens een vergelijk maken tussen babygroepen, buitenschoolse opvang, enzovoort.” Juist door deze informatie te verzamelen en te vergelijken, kan er van elkaar geleerd worden en wordt persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd.

De inzet van IRIS Connect

Simon werkt sinds 2020 met IRIS Connect en was hier vanaf het begin erg over te spreken: “Het programma werkt intuïtief en je ziet dat het ontwikkeld is vanuit de praktijk”. Hierdoor viel het gebruiksgemak direct op en kon het programma direct ingezet worden waarvoor hij het wilde gebruiken. Ook geeft Simon aan dat de informatie die hij uit de opnames verkrijgt veel rijker is dan bij een live bezoek.

“De verkregen data is veel rijker dan de informatie die ik voorheen kreeg bij live bezoeken.”

Simon laat ons weten dat hij erg te spreken is over de flexibiliteit die IRIS Connect hem biedt. Het platform biedt hem bijvoorbeeld de mogelijkheid om met de kinderen mee naar buiten te gaan, terwijl er binnen nog een opname wordt gemaakt met IRIS Connect. Daarnaast levert IRIS Connect volgens Simon ook goede en betrouwbare audio, die zorgt voor meer gedetailleerde data. Deze combinatie was mede de reden voor hem om vrij snel de knoop door te hakken om IRIS Connect breed in te zetten.

In de toekomst ziet Simon ook een toegevoegde waarde voor bij oudergesprekken. “Je kan IRIS Connect ook gebruiken bij ouderbijeenkomsten. Je kan door middel van IRIS Connect aan iedereen laten zien wat nou de kwaliteit is die je als kinderopvangorganisatie biedt.”

Beelden eenvoudig opnemen, opslaan en delen

Het gebruik van videomateriaal in de kinderopvang is eigenlijk al heel normaal. Echter, de juiste manier van het opslaan en delen van dit materiaal is normaliter een flinke uitdaging. IRIS Connect maakt dit volgens Simon daarentegen een stuk gemakkelijker: “Het flexibele gebruik van IRIS Connect met het opnemen, opslaan en delen geeft gemak en eigenaarschap. Daarnaast zorgen alle mogelijkheden voor het nabespreken met tijdgebonden feedback en kijkwijzers ervoor dat alles erin zit wat je nodig hebt.”

“Het flexibele gebruik van IRIS Connect met het opnemen, opslaan en delen geeft gemak en eigenaarschap.”

IRIS Connect: het hulpmiddel voor kinderopvang

Simon Hay is erg te spreken over IRIS Connect. Het gebruik is erg gemakkelijk en zeker voor coaching doeleinden scheelt het veel tijd. Simon ziet tal van mogelijkheden voor IRIS Connect binnen de kinderopvang. Het kan gebruikt worden voor verschillende trainingsdoeleinden, maar Simon ziet ook andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het laten zien van de kwaliteit van de kinderopvang aan ouders. Kinderopvang is een plek voor kinderen om zich te ontwikkelen, en IRIS Connect geeft pedagogisch medewerkers de handvaten voor persoonlijke ontwikkeling.

Benieuwd naar IRIS Connect?

Vraag een demo aan, het is gratis.

Volg ons op social media:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het onderwijsveld. Je kunt je op ieder gewenst moment afmelden.
Aanmelden nieuwsbrief
crossmenuarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram