InloggenVraag een demo aan

Basisschool CBS ‘t Groeipunt

Het speerpunt van basisschool CBS ‘t Groeipunt: IRIS Connect

“Goed lesgeven. Daar helpt IRIS Connect bij; om het lesgeven te verbeteren, maar ook om alleen al het gesprek op gang te krijgen. Wat is eigenlijk een goede les? Hoe haal je het meest uit die kinderen? Dat gesprek is het gevolg van IRIS Connect."

Basisschool CBS ‘t Groeipunt in Vroomshoop werkt sinds anderhalf jaar met IRIS Connect. Zij gebruiken ons platform om de resultaten van hun onderwijspraktijk te verbeteren. Peter Poortinga, directeur van basisschool CBS ‘t Groeipunt, vertelt over zijn ervaring met IRIS Connect.

“Na een controle binnen de school, kwamen wij op een aantal punten uit waarvan wij dachten: het zal goed zijn om wat vaker bij elkaar in de klas te kijken en wat van elkaar te leren”, start Peter zijn verhaal. Via een collega kwam Peter in aanraking met IRIS Connect. “Wij bekeken het platform en dachten: wij gaan dit aanschaffen! Dit werkt een stuk makkelijker dan fysiek bij elkaar in de klas kijken en hierdoor vervanging moeten zoeken voor je eigen les. Voorheen keken leerkrachten weinig tot niet bij elkaar in de lessen. Door middel van IRIS Connect gebeurt dit nu veel vaker”, aldus Peter.

Vertrouwen
Peter geeft aan dat het vertrouwen tussen de leerkrachten onderling ontzettend gegroeid is met IRIS Connect. “Je merkt dat leerkrachten gemakkelijker van elkaar leren. En gemakkelijker hun eigen lessen openstellen voor een ander. Ik weet nog dat wij een leerdoel gingen behandelen; we bekeken met het hele team een opname van een leerkracht. Dat diegene dit destijds aandurfde vond ik ontzettend dapper. Het heeft veel mooie dingen opgeleverd en openheid over de kwestie: hoe geef je eigenlijk een goede les?

Rustig reflecteren
Ook het reflecteren in de klas verloopt nu veel rustiger. En de klas is rustiger, geeft Peter aan. “In het begin waren de leerlingen even nieuwsgierig, omdat het nieuw is. Hier waren zij al snel aan gewend. Met name bij de leerlingen die minder goed tegen prikkels kunnen, merk je dat de schermen voor meer rust zorgen dan een extra leerkracht die de les fysiek bijwoont. Ook voor de lesgevende leerkracht is dit prettiger. De schermen zie je op den duur niet meer, een extra leerkracht wel.”

Speerpunt van de school
Peter geeft aan dat het gebruik van IRIS Connect een van de speerpunten is van de school. “Wij hebben een pittige populatie van leerlingen. Er zijn leerlingen uit zwakke milieus en is er sprake van werkloosheid. Hierdoor is er weinig stimulans vanuit huis om te leren. Daarom is het hard werken om de resultaten goed te houden. IRIS Connect helpt ons om de resultaten op pijl te houden en deze te verbeteren. Momenteel zetten wij IRIS Connect met name in voor instructies tijdens de les. Volgend jaar willen wij het meer gaan inzetten voor het klimaat in de klas. Hoe reageren de kinderen op elkaar? Wat doet de leerkracht waardoor een kind zich veilig voelt?”

Resultaat
Peter heeft nu duidelijk in beeld hoe de feedbackmomenten en verbeteringen verlopen op dit moment. “IRIS Connect zorgt voor een duidelijke confrontatie van je eigen leraarsgedrag”, vertelt hij. “Er was een leerkracht die enorm schrok van haar eigen gedrag. Zij had een onrustige manier van doen en dit zorgde voor weerstand bij de leerlingen. Zij is dit gedrag gaan aanpassen en merkt dat de klas nu rustiger is. Dat is het mooie van IRIS Connect; je wordt met je eigen gedrag geconfronteerd. En soms is dat schrikken, maar leerkrachten vatten dit goed op én passen hierdoor hun handelen snel aan.”

En dat is nog niet alles. “Ook wordt er meer gepraat over wat je eigenlijk aan het doen bent; lesgeven”, geeft Peter aan. “We praten veel over allerlei zaken die erbij komen, maar wat iedereen wil is lesgeven. Goed lesgeven. En daar helpt IRIS Connect bij; om het lesgeven te verbeteren, maar ook om alleen al het gesprek op gang te krijgen. Wat is eigenlijk een goede les? Hoe haal je het meest uit die kinderen? En is het klaslokaal een uitdagende leeromgeving voor ieder kind?
Dat gesprek is het gevolg van IRIS Connect.”

Ben jij benieuwd wat IRIS Connect voor jouw onderwijspraktijk kan betekenen op gebied van kwaliteit en begeleidingstijd? We bespreken graag de mogelijkheden of geven je een kijkje binnen het platform. Laat ons je voorkeur weten via het contactformulier!

Benieuwd naar IRIS Connect?

Vraag een demo aan, het is gratis.

Volg ons op social media:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het onderwijsveld. Je kunt je op ieder gewenst moment afmelden.
Aanmelden nieuwsbrief
crossmenuarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram