Bij het horen van IRIS Connect denk je waarschijnlijk automatisch aan het onderwijs. Maar wat als deze innovatieve tool ook in andere sectoren, zoals het bedrijfsleven, een effectieve bijdrage kan leveren?
Edulogia, het Vlaamse opleidingscentrum voor rijlesgevers (Vlaams voor rijinstructeurs) en Rijschool Traffix, een toonaangevende rijschool in België met maar liefst 13 vestigingen, bewijzen dat IRIS Connect ook in de wereld van rijopleidingen een waardevolle aanvulling is.
Als je binnen de Vlaamse driehoek Antwerpen, Gent, Brussel rijdt is de kans groot dat je een Traffix-leswagen tegenkomt. Traffix biedt opleidingen aan voor alle rijbewijzen, maar ook theorielessen waarbij IRIS Connect wordt ingezet. Zowel bij het opleiden van nieuwe instructeurs als bij het verbeteren van theoretische kennis wordt gebruik gemaakt van deze innovatieve technologie, die uitgeleend wordt door Edulogia.
Bert De Meyer, directeur ontwikkeling bij Traffix, benadrukt het belang van IRIS Connect in twee specifieke situaties. ‘Ten eerste heb je de rijlesgevers die theorielessen verzorgen. Voor hen is IRIS Connect ideaal, met name voor de opvolging van hun lessen.’ Hierbij doelt hij op de mogelijkheid voor instructeurs om zichzelf terug te zien, hun handelingen te herkennen en daarvan te leren.
Bert merkt op dat veel (nieuwe) rijlesgevers geen achtergrond in het onderwijs, waardoor videoreflectie een uitdaging is. Het geven van lessen is voor hen al een nieuwe ervaring, laat staan jezelf opnemen en reflecteren. Juist in deze situatie kan IRIS Connect een groot verschil maken. Naast het reflecteren op de inhoud van de les, geeft videoreflectie de mogelijkheid om te kijken naar het lesgeven zelf. Hoe sta je voor de groep? Hoe leg je bepaalde zaken uit? Door hier bewust mee bezig te zijn, het stukje zelfreflectie, kan je met relatief weinig leservaring snel grote stappen maken. Om de drempel tot videoreflectie te verlagen benadert Bert (nieuwe) rijlesgevers niet direct met evaluatieverzoeken, maar moedigt hij aan om goede momenten uit de lessen te delen, waardoor de bereidheid groeit.
‘Ten tweede heb je ervaren lesgevers, comfortabel in hun rol maar toch nieuwsgierig naar feedback van anderen,’ vervolgt Bert. Kennisuitwisseling is voor hen van onschatbare waarde. ‘Op deze manier optimaliseren we de lessen van de ervaren, als zij dat wensen.’ Het 'aha-moment', waarbij lesgevers zichzelf op beeld terugzien en zo direct kunnen reflecteren op hun eigen handelen, is volgens Bert een van de grote voordelen van videoreflectie.
Bert is zelf ook betrokken bij Edulogia. ‘Een rijlesgever moet meer kunnen dan alleen de verkeersregels kennen en het voertuig beheersen,’ zegt Bert. ‘Door middel van videocoaching richten we ons nu op het integreren van 'hogere orde vaardigheden' in de lessen, zoals het begrijpen van de impact van keuzes in de context van een rit.’
Met een duidelijke visie voor de toekomst streeft Traffix ernaar dat elke rijlesgever zijn les een keer opneemt en bepaalde stukjes deelt met collega's voor feedback. Daarnaast ziet Bert nog meer mogelijkheden voor videocoaching binnen de rijschool, met name gericht op de praktijklessen. ‘Een uitbreiding naar de praktijk zou ideaal zijn, vooral voor beginnende rijlesgevers.’ Omdat IRIS Connect ook op de telefoon gebruikt kan worden, is deze volgende stap haalbaar en geen toekomstmuziek!
Ben jij benieuwd wat IRIS Connect voor jouw bedrijf kan betekenen?
We bespreken graag de mogelijkheden of geven je een kijkje binnen het platform. Laat ons je voorkeur weten via het contactformulier!