InloggenVraag een demo aan

Video voor opleidingsscholen

Binnen de opleidingsscholen hebben leerkrachten, instituut opleiders, werkplek- en stagebegeleiders en het afgelopen jaar veel nieuwe aanpassingen moeten maken in het opleiden van hun studenten.

Doordat er afgelopen jaar minder schoolbezoeken en fysieke begeleiding gegeven kon worden, was het erg lastig voor zowel stage- als werkplekbegeleiders om hun student leerkrachten ‘in actie’ te zien in de klas. Opleidingsscholen moesten op zoek naar alternatieve manieren om de leerkrachten in opleiding te kunnen begeleiden, kwalitatief goede (tussentijds) te beoordelingen te kunnen geven en om hen collegiale ondersteuning en peer support te kunnen bieden wanneer zij dit nodig hebben.

Het gebruik van videotechnologie in de opleidingsschool

De JAMK hogeschool in Finland (Jyväskylä University of Applied Sciences) was een van de eerste opleidingsinstituten waarbij videotechnologie gebruikt werd tijdens de lerarenopleiding. Ze hebben dit de afgelopen vier jaar effectief gebruikt, waardoor ze tijdens de pandemie hun studenten in opleiding goed konden blijven ondersteunen. De voordelen van IRIS Connect volgens de JAMK hogeschool:

  1. Meer gelegenheden voor reflectie 
  2. Stagebegeleiders hebben meerdere mogelijkheden om de lessen van student leerkrachten op afstand te kunnen observeren
  3. Verbeterde kwaliteit en verhoogde frequentie van feedback 
  4. Meer mogelijkheden om op afstand en live te coachen en begeleiden
  5. Aanzienlijke vermindering van reiskosten en reistijd
ITT_IC

Videotechnologie ondersteunt onderwijsinnovatie

Graham Newell, directeur onderwijs binnen IRIS Connect, licht zijn visie op onderwijsinnovatie toe: “We kunnen het afstandsonderwijs zien als een tijdelijke oplossing voordat we weer teruggaan naar hoe we voorheen dingen deden, óf we kunnen reflecteren op zowel de voordelen als nadelen van technologie in onderwijslandschap, en wat dit betekent voor de toekomst”. Hij ziet ook de overeenkomsten met het werk van Charles William Elliot, president van de Universiteit van Harvard. Elliot beschreef in 1869 in zijn onderzoek ‘The New Education’ al dat het onderwijs voortdurend vernieuwd moet worden zodat de leerlingen voorbereid worden op de toekomst. Met zelf ruime ervaring binnen het onderwijs als leerkracht en als senior adviseur bij lokale onderwijsbonden, vraagt Graham zich af in hoeverre het onderwijs écht up-to-date is met de veranderingen in de samenleving over de afgelopen 150 jaar.

Het wordt duidelijk dat het gebruik van videotechnologie ter ondersteuning van opleidingsscholen niet alleen een kortetermijnoplossing is voor de veranderingen die we momenteel tegenkomen door het sluiten van scholen en het afstandsonderwijs. Het gebruik van technologie kan ook een duurzame manier zijn om studenten op een efficiënte en effectieve manier te kunnen ondersteunen. 

Samen met instituut opleiders van verschillende internationale hogescholen en universiteiten hebben we onlangs het onderzoek achter effectieve technologie voor opleidingsscholen besproken. Hierbij kwam aan bod hoe deze oplossingen de ontwikkeling van leerkrachten in opleiding beter kunnen ondersteunen, en hoe dit kosten en tijd kan besparen op de lange termijn. 

Webinar: effectieve ondersteuning van leerkrachten in opleiding, waar dan ook (November 2020)

In onderstaande Engelstalige Webinar opname bespraken we hoe videotechnologie gebruikt kan worden tijdens het begeleiden op afstand van leerkrachten in opleiding. Een praktisch voorbeeld hierbij is dat van de JAMK Hogeschool en hoe dit hen heeft geholpen bij het opleiden van leerkrachten tijdens de Covid-19 pandemie. 

Bekijk het Webinar hier terug:

Videotechnologie binnen opleidingsscholen - IRIS Connect

De belangrijkste punten van het Webinar:

Hoe student leerkrachten het gebruik van videotechnologie hebben ervaren:

  1. Het op afstand observeren en beoordelen van lessen van student leerkrachten werd door meer dan 90% van hen als positief ervaren.
  2. Het IRIS Connect platform was over het algemeen gemakkelijk te gebruiken
  3. De leerkrachten in opleiding waren beter voorbereid op feedback naar aanleiding van (tussentijdse) beoordelingen en observaties.
  4. Het zelfbewustzijn van hun pedagogisch en didactisch handelen verbeterde.
  5. Hun zelfreflectievaardigheden werden verbeterd en hun (vak) didactische kennis werd vergroot.

Hoe werkplek- en stagebegeleiders het gebruik van videotechnologie hebben ervaren:

  1. Het overwon hindernissen omtrent het reizen en het fysiek observeren van lessen. Dit heeft veel geld, tijd en werk gerelateerde stress bespaard. 
  2. Het gebruik van twee camera’s zorgde voor een alomvattend overzicht van de waargenomen les. 
  3. Met feedback en beoordelingen in één online platform, konden documenten en video opnames veilig opgeslagen worden. Dit maakte het eenvoudig om portfolio opdrachten terug te zoeken en om zo de ontwikkelingen van studenten over een langere periode te kunnen beoordelen.
  4. De stagebegeleiders hebben gestructureerde en analytische beoordelingsprocessen ontwikkeld om kennisontwikkeling met behulp van videotechnologie beter te kunnen ondersteunen. 
  5. De ondersteuning vanuit het IRIS Connect team hielp hierbij.

Webinar: hoe onderwijstechnologie kan helpen bij het overkomen van hindernissen bij het opleiden van leerkrachten (juni 2020)

In samenwerking met Technology, Pedagogy and Education Association (TPEA) en MirandaNet bespraken we het onderzoek achter de oplossingen voor het gebruik van effectieve videotechnologie voor opleidingsscholen. Bekijk hier het Engelstalige Webinar waarbij een groot aantal deskundigen binnen opleidingsinstituten in Nederland, Engeland, Ierland en Denemarken hun huidige bevindingen en werkwijzen in een reactie op de huidige veranderingen door de pandemie verder delen en bediscussiëren.

Bekijk het Webinar hier terug:

Videotechnologie binnen opleidingsscholen - IRIS Connect

De belangrijkste bevindingen van dit Webinar:

Leerpunten voor een succesvolle overgang naar digitaal (afstands)onderwijs:

  1. Het is makkelijk om overweldigd te raken in tijden zoals deze, te midden van een pandemie. Het is de rol van een werkplek- en stagebegeleider om rust te brengen voor de studenten.
  2. Verzamel voorbeelden van effectief leren. 
  3. Denk na over hoe een lesplan in een online omgeving zou werken (denk hierbij aan de didactiek, structuur, context en toegankelijkheid).
  4. Denk na over hoe een les gegeven wordt. Is dit volledig digitaal of blended learning? Wordt er technologie gebruikt voor bijvoorbeeld het opnemen van een les, presentaties, computerscherm of tijdens een discussieforum? 
  5. Stel voorwaarden voor goede communicatie (verantwoordelijkheden en verwachtingen, motivatie, samenwerkingen aangaan, feedback en het beheren van tijd en middelen).

Mogelijkheden waarbij videotechnologie ondersteuning kan bieden tijdens de opleiding van studentleerkrachten:

  1. Effectieve en kost-efficiënte alternatieven voor traditionele werkwijzen.
  2. Verbeterde samenwerking tussen zowel student leerkrachten onderling die ook gebruik maken van technologie, als tussen werkplek- en stagebegeleiders.
  3. Gecontextualiseerde feedback van (online) klasobservaties.
  4. ‘Bewijsmateriaal’ van het indienen van opnames en opdrachten als onderdeel van het portfolio.
  5. Meer mogelijkheden tot het doen van gezamenlijk onderzoek.

Door het delen van deze innovatieve ervaringen vanuit voorlopers binnen opleidingsinstituten uit verschillende landen én door de steeds vernieuwende ontwikkelingen en ondersteuningen van videotechnologie, hopen we dat opleidingsscholen over de hele wereld de huidige uitdagingen tijdens de pandemie kunnen overkomen en hierdoor op een efficiënte en effectieve manier student leerkrachten klaar te stomen voor de onderwijswereld. 

Benieuwd naar IRIS Connect?

Vraag een demo aan, het is gratis.

Volg ons op social media:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het onderwijsveld. Je kunt je op ieder gewenst moment afmelden.
Aanmelden nieuwsbrief
crossmenuarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram