Ineens ontkomen we er niet meer aan: onderwijs op afstand. Door de maatregelen rondom het coronavirus zitten leerlingen en leraren thuis, echter gaat het leren gewoon door. Dit vergt een flexibele aanpak, van zowel leerkrachten als leerlingen. Het brengt ook veel vragen met zich mee. Hoe ga je als leraar om met leerlingen die op afstand lessen moeten volgen? Gelukkig bestaan er tools om communicatie op afstand te vergemakkelijken, videoconferencing is er hier één van. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn videoapplicaties van belang om als leerkracht les te kunnen blijven geven en om contact met leerlingen te onderhouden.
De meeste conferentietools die gebruikt worden binnen het bedrijfsleven zijn niet altijd even geschikt voor het gebruik binnen de onderwijssector. Als leerkracht heb je wellicht ontdekt dat bepaalde tools niet specifiek genoeg zijn. Bovendien heb je misschien twijfels rondom de privacy van jezelf en je leerlingen. Je bent niet alleen.
Wij faciliteren scholen al meer dan een decennium bij het integreren van video, reflectie en feedback in het onderwijs. Het veilig beheren van beeldmateriaal binnen de klas staat hierbij centraal. Met de uitdagingen die gepaard gaan met de maatregelen omtrent het coronavirus, is onze rol in het leveren van een videoconferentie tool speciaal ontwikkeld voor het onderwijs nog belangrijker geworden.
Juist nu, geloven wij dat scholen de mogelijkheid moeten hebben om live-videotools te kunnen gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn voor het onderwijs. Met IRIS Connect kun je vanaf heden ook gebruik maken van ‘Overlegruimtes’, dit is een volledig uitgeruste videotool die verder gaat dan alleen maar vergaderen. De nieuwe functie helpt bij het aanpakken van leeruitdagingen met ‘hybride’ en ‘blended’ lesmethodes die jij en je collega’s ondervinden.
Naast alle standaard hulpmiddelen die je binnen een conferentieomgeving mag verwachten krijg je geïntegreerde break-out-ruimtes, mogelijkheden tot het maken en delen van presentaties en video’s, en kun je opiniepeilingen en discussieborden aanmaken. De gesprekken in de overlegruimtes kunnen net als onze screen capture-tool opgenomen worden. Al deze mogelijkheden staan klaar in je eigen webbrowser, zonder dat je hier iets extra’s voor hoeft te installeren. Via deze link kun je direct aan de slag - via elk gewenst apparaat.
Om scholen ondersteuning te bieden bij de uitdagingen die ze momenteel ondervinden, wilden wij meer bieden dan ons huidige digitale platform waar video’s gedeeld kunnen worden. Aangezien het onderwijs nu op verschillende locaties plaatsvindt, zoals zowel in de klas als online, worden scholen geconfronteerd met een veranderende manier van lesgeven. IRIS Connect Overlegruimtes biedt ondersteuning in de nieuwe benadering van lesgeven, dus ongeacht waar het gebeurt, en maakt het tevens toegankelijk wanneer het nodig is. Onze oplossing gaat verder dan alleen videoconferenties!
In deze tijden van digitaal lesgeven blijft het belangrijk om naar je eigen ontwikkeling te kijken. De (fysieke of digitale) omgeving waarin lesgegeven wordt is veranderd, maar ook de pedagogiek en didactiek die je momenteel gebruikt vergt aanpassingen. Het is van belang om te blijven reflecteren op je eigen ontwikkeling, en goede ondersteuning is hier een belangrijk onderdeel van. Denk bijvoorbeeld aan het ontvangen van feedback van collega’s of begeleiders en het delen van ‘best practices’ met collega’s. Met IRIS Connect Overlegruimtes kun je niet alleen live je leeromgeving delen met meerdere mensen die op andere plekken werken, maar kun je de beelden ook direct opnemen. Deze opnames kunnen worden opgeslagen en verschijnen onder de tab ‘Overlegruimte’, waardoor ze op een later tijdstip nogmaals bekeken kunnen worden.
De opnames kunnen gedeeld worden met zowel een leerkracht als een begeleider, of met het gehele bestuur binnen een school of scholengroep. Door de interactieve interface van het platform kunnen belangrijke punten uitgelicht worden, de dialoog aangegaan worden tussen leerkrachten en begeleiders, en kunnen vragen eenvoudig beantwoord worden. Ook kunnen de opnames geplaatst worden in een van de zelf-aangemaakte groepen voor leerkrachten of leerlingen. Dit stelt leerkrachten en leerlingen in staat om het gesprek aan te gaan en om tot doorgronde antwoorden te komen.
Met IRIS Connect Overlegruimtes kan iedere school profiteren van een eigen toegewijde conferentie server, die wordt beheerd en uitgevoerd via de GDPR-conforme veiligheidseisen. Met een duidelijke transparante informatiestroom én onze wereldwijde ervaring in onderwijsbeveiliging overtuigen wij onderwijsinstellingen, leraren, leerlingen en ouders graag van de uitstekende beveiligingsnormen die wij hanteren.
De ondersteuning van leerkrachten en student-leerkrachten is nu belangrijker dan ooit. Daarom hebben wij IRIS Connect Overlegruimtes beschikbaar gesteld voor al onze klanten als onderdeel van de huidige licenties.
Met de licentie wordt de mogelijkheid geboden om gratis teamvergaderingen te houden, elkaar ondersteuning te bieden, samen planningen te maken en coaching en mentoring via de IRIS Connect Overlegruimtes te faciliteren.
Log in met je account en klik op het tabblad ‘Overlegruimtes’ om de nieuwe tool zelf te ontdekken.
Er kunnen tot vijfentwintig leerkrachten bijeenkomen in een overlegruimte. Voor vergaderingen met meer dan vijfentwintig leerkrachten dient de huidige licentie van de school aangepast te worden. Dit proces is snel, voordelig en levert een ervaring op die waardevoller is dan andere systemen beschikbaar stellen. Neem voor meer informatie over deze uitbereiding contact met ons op.
De manier hoe we elkaar zien en hoe we samenwerken binnen de school is flink aan het veranderen. Met IRIS Connect Overlegruimtes verhoog je de flexibiliteit binnen je school. Het samenwerken op afstand verminderd de sociale isolatie van zowel leerkrachten als leerlingen. Op deze manier proberen we de effectiviteit en de continuïteit van het onderwijs te borgen.