InloggenVraag een demo aan

IRIS Connect Go Live: coachen op afstand

Synchroon coachen, ook wel in-ear coaching, is een praktische methodiek om leerkrachten en beginnende leerkrachten live te coachen. Middels een ‘oortje’ krijgt de leerkracht directe feedback op zijn of haar manier van lesgeven. De leerkracht kan de feedback vervolgens direct toepassen en mogelijk ook onmiddellijk het resultaat zien bij de leerlingen.

IRIS Connect Go Live werkt zoals je van het platform gewend bent, maar dan met een extra ‘oortje’ voor de leerkracht die lesgeeft. Met IRIS Connect Go Live kun je als (startende) leerkracht je begeleider of coach uitnodigen om live mee te kijken in de klas. Hoe gaat dat in zijn werk? Je zet simpelweg De Dual Discovery KIT op in de klas zoals je dat gewend bent. Weet je niet meer hoe? Kijk dan deze instructie film. Online coachen is ook mogelijk met de IRIS Connect app via je laptop of tablet. Wanneer de les start, kan de begeleider live meekijken en coachen op afstand. Door middel van het ‘oortje’ en de in-ear coaching feature kan de begeleider direct feedback geven terwijl de leerkracht lesgeeft.

Directe feedback met synchroon coachen

Bij synchroon coachen moet de coach snel denken en observeren. De passende feedback wordt à la minute gegeven, dit is een taak die ervaring vergt. Het is daarom belangrijk om van te voren samen (online) een afspraak te maken over het proces. Zo kun je samen trefwoorden afspreken om het coachen op afstand soepel te laten verlopen. Heb je bijvoorbeeld een introverte leerling die wat moeilijker te betrekken is tijdens de les? Dan kun je het trefwoord ‘vraag’ afspreken met elkaar. Als deze leerling dan zijn of haar vinger op steekt voor een vraag, kun je als leerkracht direct handelen. Of vind je het als leerkracht lastig om open vragen te stellen? Als de coach dit signaleert kan hij of zij dit laten weten middels het trefwoord ‘open’. Als leerkracht kun je vervolgens de feedback direct toepassen en meer open vragen gaan stellen.

Het unieke aan online synchroon coachen is dat de gegeven feedback direct toegepast kan worden door de leerkracht in de klas. Ook is het effect vaak direct zichtbaar. Bij deze manier van coachen zijn videobeelden van groot belang. Met IRIS Connect worden authentieke opnames gemaakt van de les, waarna deze (deels) achteraf besproken kunnen worden aan de hand van de beelden. Uiteraard geldt ook bij deze waardevolle toevoeging dat de veiligheid en het vertrouwen van IRIS Connect vooropstaat. De leerkracht die de opname start is de eigenaar van het beeldmateriaal en bepaalt wat er met de opname gebeurt.

Voor wie is synchroon coachen uitermate geschikt?

Synchroon coachen is geschikt voor iedere leerkracht die het meeste uit zijn of haar lessen wil halen, aangezien het de ontwikkeling van leerkrachten versnelt. Coachen op afstand versterkt niet alleen het vertrouwen en de prestaties van een startende leerkrachten, maar van elke leraar die graag actief zijn of haar prestaties wil verbeteren. Daarnaast is het uitermate geschikt voor het behoud van (startende) leerkrachten binnen de onderwijsinstelling. Hoge uitvalpercentages onder leerkrachten in het begin van hun loopbaan zijn zorgelijk voor leerkrachten, managers en beleidsmakers. Deze hoge uitvalpercentages kunnen erop duiden dat lesgeven als startende leerkracht uitdagend is, de algehele werkdruk te hoog is of dat de ruimte voor professionele ontwikkeling niet voldoet aan de behoeften van startende leerkrachten. Daarnaast is directe feedback middels synchroon coachen uitermate geschikt om stagiaires op afstand te begeleiden en kan het speciaal onderwijs er enorm van profiteren.

Onderzoek suggereert dat het coachen van leerkrachten in een positieve en reflectieve omgeving met behulp van web-based audio- en videotools een kans biedt om de praktijk te verbeteren, waarbij de school, leerkracht en coach samenwerken om persoonlijke en professionele ontwikkeling tot stand te brengen. Reflecteren en synchroon coachen met IRIS Connect Go Live dragen bij aan:

  • Een verbeterde manier van lesgeven
  • Meer vertrouwen in het eigen lesgeven
  • Een positieve impact op samenwerkingen
  • Meer bereidheid tot het durven te experimenteren
  • Meer gesprekken tussen leerkrachten over lesgeven op hun school

Coachen op afstand

Wanneer een coach fysiek aanwezig is in de les, kan de dynamiek van de klas en de manier van lesgeven veranderen. Met coachen op afstand is er geen (ver)storing van de les door aanwezigheid van een ander persoon en vindt de beoordeling in een zo natuurlijk mogelijke setting plaats.

Met IRIS Connect Go Live draagt de leerkracht die gecoacht wordt een ‘oortje’ en wordt hij of zij op afstand gecoacht door de begeleider. De begeleider kan zich op welke fysieke locatie dan ook bevinden, zolang de coach en coachee maar een goede internetverbinding hebben. Mede hierdoor kunnen beide partijen tijd besparen, aangezien de coach nu nier meer naar locatie hoeft te komen. Dit vereenvoudigt ook het afstemmen van agenda’s en vermindert vervuilende auto ritjes.

De coach observeert de leerkracht via een videolink en kan in real-time suggesties doen wanneer de leerkracht een les aan het geven is. De leerlingen kunnen de suggesties niet horen, hoewel het wel verstandig is om hen te vertellen dat dit proces gaande is. De desbetreffende video en audio (inclusief de feedback van de coach) worden opgenomen en opgeslagen op het cloud-gebaseerde platform van IRIS Connect, waar feedback of hulpvragen in de vorm van tijdstempels toegevoegd kunnen worden en de video bewerkt kan worden voor latere herziening, reflectie, analyse en het veilig delen met collega’s.

Benieuwd naar IRIS Connect?

Vraag een demo aan, het is gratis.

Volg ons op social media:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het onderwijsveld. Je kunt je op ieder gewenst moment afmelden.
Aanmelden nieuwsbrief
crossmenuarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram